Fleksibel deling av solenergien – Fremtidens løsning på prøve

Solenergi markedet er i kraftig utvikling. Fokuset rundt sol som et miljøfremmende tiltak, støtteordninger og lønnsomheten som har kommet med energikrisen det siste året har gjort at interessen for å investere i solenergi har tatt av. Men det er fortsatt noen utfordringer som må løses.

Regelverket må tilpasses

En av utfordringene til at en del sitter på gjerdet og avventer med å investere i solenergi er at dagens regelverk er utdatert. Utfordringen er mye knyttet til hvordan lovverket i dag setter begrensninger spesielt for borettslag og sameier som ønsker en deling på tvers av ulike strømmålere.

Slik som de oppsatte ordningene og regelverket er i dag har du ikke lov til å fordele solenergien til mer enn 1 måler.

Dette gjør at på de eiendommer hvor det er flere leietakere ikke vil kunne dele på solenergien, men kun benytte denne til fellesanlegg.

Dette gjør at alle de som bor/bruker strøm på eiendom ikke får en påvirket sin egen strømregning, men at det er borettslaget/sameiet som får en lavere kostnad på strømmen til fellesområder. Av erfaring blir det ofte ikke gjort noen nevneverdig reduksjon i felleskostnadene, så effekten for beboerne blir relativt lav.

Varslet endring på prøve

Med nevnt utfordring over har faktisk myndighetene sett seg nødt til å gjøre endringer.

Fra nyttår planlegger Regjeringen å vedta forskriftsendringer slik at man kan ta i bruk solcellepaneler og dele produksjonen av strøm mellom beboere på samme eiendom.

Kunder som går sammen om å investere i fornybar energiproduksjon innenfor en felles eiendom, vil dermed kunne utnytte produksjonen til å redusere sitt eget forbruk fra nettet. Det er allerede igangsatt testprosjekter og utbyggerselskapet Arca Nova Bolig AS har som første i landet fått dispensasjon til å teste nettopp denne ordningen. Les mer om erfaringer fra beboere i prosjektet her: https://www.tv2.no/nyheter/innenriks/bruker-kun-en-tusenlapp-pa-strom-i-maneden/15258864/

Solenergianlegg – borettslag

Krav om sol på nybygg kan komme

Et EU-direktiv som er på høring krever at alle bygg som reises etter 2030, skal være nullutslippsbygg. Det vil si at de forbruker mindre energi enn de produserer.


Samtidig vil EU at finansbransjen skal støtte grønne investeringer ved å gi bedre lånebetingelse på boliglån til de som bygger miljø- og energivennlig. Stadig strengere energikrav fra EU vil føre til at solceller på nybygg garantert vil bli et vanligere syn i Norge.

Muligheter for støtte

Med solceller på taket kan du produsere din egen fornybare energi. Oslo kommune er en av de beste til å gi støtte hvor en kan få og få inntil 1,8 millioner kroner. De ønsker å legge til rette for at borettslag, sameier og yrkesbygg tar vare på solstrålene på taket. Gjennom tilskuddsordningen kan dere få tilskudd til rådgivning, kjøp og installasjon av solceller – Les mer om støtteordningene her

Teknologi

Erfaring og referanser er viktig uansett bransje og produktområde, solenergi og solceller er ingen unntak. Mange kan tenke at teknologien og løsningene er såpass nye at de ikke er utprøvd ordentlig, men sannhetene er at hovedkomponenten i solenergianlegg, solcellepanelene produseres og har alltid blitt produsert på silisium. Solcelleforskere verden rundt gjør det de kan for å at man kan stole på at solkraftverk yter bra gjennom hele sin lange levetid.

Det holder ikke at et solcellepanel er effektivt på installasjonsdagen dersom det degraderer for raskt i felten. Det er viktig å passe på at komponentene har de sertifiseringer og garantier som trengs. Og definitivt verdt å tenke på hvordan man på en kostnadsmessig forsvarlig måte skal overvåke, drifte og vedlikeholde solcelleanleggene man bygger for å få mest mulig ut av investeringen.

Men vil nye løsninger eller teknologi erstatte dagens ordninger?

At det er noe usikkerhet er forståelig og det vil det alltid være. Men det vi kan si med relativt stor sikkerhet er at utviklingen på utstyret og løsningen er kommet langt. Det er også gjennomført såpass mange utprøvinger av løsninger og testet gjentatte over lang tid, at en minimums levetid på 30 år som brukes i markedet er et relativt nøkternt anslag.

Det sammen gjelder også reduksjonen i produksjons evnen til panelene. De mest konservative testene sier maksimalt 0,5% reduksjon i strømproduksjons tap pr år. Mens vi ser hovedtyngden av forskningen ligger lavere og mot 0,2% reduksjon pr år. Dette vil si at tapsproduksjonen nesten ikke er et samtalepunkt engang da produksjonen om 10/20/30 år fortsatt vil være såpass stor at tapet ikke vil utgjøre en reel forskjell.

Lønnsomt med energibesparende tiltak

Dagens energipriser tilsier at mange energitiltak er lønnsømme – og de kan bli enda mer lønnsomme med støtte

Ta kontakt med oss i Smart Elektro så skal vi hjelpe deg med, Energikartlegging, LED belysning, Solceller og Informasjon om støtte ordninger

Skrevet av: Jon Schmidt – KAM Energispar

Del

Les også

Strømstøtte for bedrifter
Strømstøtte for bedrifter gir muligheter
Regjeringens forslag til strømstøtte som ligger til Stortinget for avgjørelse er et mulighetsvindu for...
elbi lader borettslag
9 ting du MÅ tenke på ved felles ladeløsning
Behovet for felles løsning for elbil lader i borettslag og sameier har økt i takt med at stadig flere...
konomisk vekst av tilskuddsordninger
Et hav av støtteordninger for energieffektivisering
Norge er langt fremme i utviklingen Norge er ett foregangs land når det kommer til støtteordninger og...